Slon Slon


Opis

Najsilnejším zvieraťom je slon, po ňom nasledujú nosorožce, ďalej hrochy a stáda byvolov.Až za ne môžeme zaradiť leva.Najväčší živočích žijúci na súši sa nazýva slon juhoafrický(4 m - výška, 10 m - dĺžka).Kly môže mať dlhé až 3,4 m (ich hmotnosť je vyše 200 kg). V rovníkových lesoch stredoafrickej panvy a v západnej Afrike žije menší druh slon pralesný(2až3 m a hmotnosť do 4,5 tony).Slon je neskutočne žravé zviera. Dospelý jedinec skonzumuje denne až 150 kg rastlinnej potravy. Najčastejšie žerie listy a vetvy akácií. Mimoriadne mohutné slony dokážu denne vypiť až 360 l vody. Slonie stádo pozostáva obyčajne zostarej múdrej slonice a jej dcér a vnučiek. Dospelé samce saku stádu pripájajú iba na krátko v období párenia. Vo voľnej prírode sa slon africký dožíva 60 rokov, ale veľké množstvoslonov bolo v posledných rokoch pozabíjaných pytliakmi. Kvôli klom ich ročne vyvraždili až 100 000.Mladé slony cicajú až 10 mesiacov a potom sú postupne odstavované. Denne skonzumujú 12 l mlieka.Dospelé sú asi po 10 rokoch. Chobot je najvýraznejším znakom slonov. Je to vlastne predĺžená a spojená horná gamba a nos.Jeho ohybnosť je mimoriadna. Je súborom až 100 000 svalov. Slony chobotpoužívajú pri prijímaní potravy, pití, posypávaní sa prachom, komunikácii a ako obrannú a útočnú zbraň.Dospelý slon si môže nabrať do chobota až 10 l vody. Smädný slon dokáže vypiť 200 l vody s pomocou chobota za 5 minút. Slon africký má najväčšie ušné boltce zo všetkých zvierat. Ich veľkosť však nesúvisí so sluchom, ale s reguláciou teploty. Popretkávané sú sieťou ciev, v ktorých sa prúdiaca krv ochladzuje až o 19 stupňov celzia.

© Sarah Holičová CSS a navigácia